Snijmais nieuwe teeltregels op zand- en lössgrond

Teeltregels snijmais op zand- en lössgrond zijn aangepast

Maistelers opgelet! Het is nu de tijd om na te denken hoe je het komend maisseizoen gaat invullen. De informatie die Wijnen Welten voor u heeft kan er misschien bij helpen om een keuze te maken. We komen erop terug met hoe en wat je het in kan vullen wat betreft zaaien na het mais zaaien of als volggewas of vanggewas na de maisoogst.

Vanggewas of andere hoofdteelt

Kiest men voor het zaaien van een vanggewas na de oogst of voor een andere hoofdteelt na de mais.  Nog steeds is onduidelijk welke hoofdgewassen hiervoor in aanmerking komen. In de voorstellen van het ministerie, vorige maand gedaan, worden alleen granen (wintertarwe, -rogge, of gerst aangeduid als hoofdgewas. Het kiezen voor het zaaien van een hoofdgewas heeft als voordeel dat deze pas op 31 oktober gezaaid moet zijn. De mais kan dus veel langer doorgroeien. CUMELA Nederland vindt dat naast de genoemde wintergranen ook gras en gras-klaver als hoofdteelt aangemerkt moeten worden. Maisteelt kan dan mooi in rotatie met gras of gras-klaver geteeld worden.

Vanggewas na oogst

Wanner u kiest voor het zaaien van een vanggewas na de oogst zullen daar volgend jaar in de rassenkeuze al rekening mee moeten houden. Want de kans dat de mais opnieuw heel vroeg rijp is, zoals dit jaar, is zeer klein. Wie dan tijdig een rijp gewas wil oogsten zal zo vroeg mogelijk moeten zaaien en kiezen voor een zeer vroeg ras.

Meer info over de aangepaste teeltregels?

Wilt u advies over aangepaste teeltregels? Neem contact op via onderstaand contactformulier

Neem contact met ons op!

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Neem contact met ons op via het contactformulier of mail ons naar info@jl-agro.nl

Je persoonsgegevens gebruiken wij voor het contactmoment. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.